Árajánlat kérése

Tesztgép Igénylése

Árajánlat
kérése
Tesztgép
igénylés

Nem a pedigré számít, hanem a munkamorál Interjú Bernáth Józseffel

 

Nem a pedigré számít, hanem a munkamorál Interjú Bernáth Józseffel

A rend, a tisztaság és a fegyelem miatt szeret külföldön dolgozni, és szerinte nagyon sok pótolnivalónk van még a hazai gasztronómia terén. Szerinte a krumplis tészta is lehet innovatív, a vargabéles pedig az egyik legjobb magyar desszert. Április 9-i Séfműhelyünk főszereplőjével, Bernáth Józseffel beszélgettünk.

 

Lyon és London után jöttél haza Magyarországra. Mit hoztál onnan, miért volt fontos ez a két állomás?

Rend, tisztaság és fegyelem. Ez a három kulcsszó, ami miatt sokkal előbbre vannak a külföldi éttermek a hazaiakhoz képest. A higiénia az alapja mindennek, de míg itthon fontosabbnak tartják, hogyan nézzen ki a vendégtér, mint hogy hogyan legyen rend a konyhában, addig labdába sem rúghatunk. Egyszerűen nem lehet ételt készíteni egy rendetlen környezetben. Sajnos ez itthon nem mindenkinek nyilvánvaló. Külföldön elsősorban arra kell figyelni, hogy a konyhán minden precizen és pontosan történjen, leginkább ez az, amit kint tanultam.

Mit tanácsolsz azoknak, akik most terveznek belevágni egy ilyen külföldi kalandba?

Legyenek nyitottak és bevállalósak, ez a legfontosabb. Én a lyoni munkát úgy kaptam meg, hogy egy átmulatott este után megkérdeztem a séfet, hogy nem dolgozhatok-e náluk. Néhány hónap múlva jött is a válasz, hogy mehetek, és én mentem. A londoni szintén hasonló sztori volt: egy étteremben vacsoráztunk – ahova eredetileg be sem akartam menni -, és annyira ízlettek az ételek, hogy ott hagytam a névjegyem a séfnél, mondván, szívesen dolgoznék vele. Egy hónap múlva csörgött a telefon, három héttel később pedig már Londonban dolgoztam.

Ez akkor az ő részükről is nyitottságot jelent.

Igen, azt tapasztalom, hogy külföldön nem töltenek sok időt a kiválasztással: ha akarsz jönni, gyere, és megnézzük, hogyan dolgozol. Nem fogják az önéletrajzodat hosszasan böngészni, hanem kipróbálnak. Magyarországon mindenki meg akarja nézni, kinek milyen a pedigréje, ez szerintem nem jó módszer. Jöjjön be, aki dolgozni akar, tartsunk néhány próbanapot, és ha a munkáját jól végzi, nem pedig a telefonján játszik, akkor jöhet.

Egyszer azt mondtad, hogy “nincs itthon európai értelemben vett éttermi kultúra.” Ezt még mindig tartod?

Magyarországon azt hiszik, hogy a vendég szent és sérthetetlen. Ez nem mindig van így. Merjük kimondani, hogy vannak olyan vendégek, akik nem tudnak viselkedni. Az például számomra érthetetlen, ha egy vendég visszaküld egy ételt arra hivatkozva, hogy az nem jó. Ha meg tudja mondani, hogy mi a probléma vele - megfelelő stílusban -, akkor azzal máris tudok mit kezdeni. Javasolnám az embereknek, hogy járjanak sokat étterembe, legyenek nyitottak és úgy kritizáljanak, hogy azzal ne bántsanak meg senkit. Bátran fogalmazzák meg azt is, ha valahol jó kiszolgálást vagy finom ételt kaptak, mindenkinek jólesik manapság egy-két jó szó. Szerencsére vannak olyan fiatalok, akik jó példát mutatnak, és tudják értékelni azt, hogy mennyi munka és szeretet van egy tányér ételben.

Az április 9-i Séfműhelyre nem mindennapi, vagy pont, hogy elég mindennapi étellel készülsz. A menün lesz krumplis tészta és vargabéles is. A kérdés adja magát: miért?

Az a baj, hogy rossz sztereotípiák kapcsolódnak ezekhez az ételekhez. Nekem szent meggyőződésem, hogy mindenkinek van az emlékeiben egy olyan étel, amit az édesanyja vagy nagymamája készített a legjobban. Én nagyon szerencsés voltam, mert az anyukám tényleg nagyon jól főzött. Nyilas Misi pakkja nem fogyott el olyan gyorsan, mint az ő gondosan készített ételei, amikor visszaértem a középiskolai kollégiumomba. Meg lehet ezeket az ételeket újítani és úgy megcsinálni, hogy az ne legyen unalmas. Egyszerűen csak kreatívnak kell lenni, és csodákat lehet művelni akár egy krumplis tésztával is.

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan születnek újjá a jól ismert fogások a séf kezei között, tarts velünk április 9-én!

Részvételi díj: 15 990 Ft/fő.

A programra a jelentkezéseket Kucsera Zsófia várja, a zsofia.kucsera@coninvest.hu címen.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Webfejlesztés: Ketsh Web
Copyright 2011 Coninvest Kft. Minden jog fenntartva.

Cookie policy HU