Árajánlat kérése

Tesztgép Igénylése

Árajánlat
kérése
Tesztgép
igénylés

„Ha szép ételeket eszünk, mi is azzá válunk!”

 

„Ha szép ételeket eszünk, mi is azzá válunk!”

Grafika szakon végzett, ám a vonalak nem kötötték le, így inkább a színfoltok felé fordult. Food&Design pályázatunk egyetlen hölgy tagját, Kapolka Ágnest kérdeztük a Food Artról, a műfaj szépségéről, fontosságáról és jövőjéről.
 
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett vizuális kommunikáció szakon! Mikor kezdődött a művészet és leginkább az alkotás iránti érdeklődése? Tudatosan készült erre a pályára vagy szerepet játszott benne a véletlen?
 
Tulajdonképpen mindkettő. Igazán soha nem akartam más lenni, csak önmagam, és mivel a középiskolai barátnőm az MOME-ra jelentkezett, így hát én is. Grafika szakon végeztem, de rá kellett jönnöm, hogy én inkább színfoltokban tudok gondolkodni, nem pedig vonalakban, ezért a festészetben folytattam pályafutásomat, amit a mai napig aktívan képviselek. Később a reklámügynökségi munkám során kaptam lehetőséget, mint food stylist, ezek után pedig a festészet és a food styling összekapcsolódása során született meg a Food Art. Ennek az a lényege, hogy az ételfotó, mint műalkotás jelenik meg, tehát van mondanivalója, és tökéletesen tükrözi az étel jellegét. Ezen kívül próbáljuk az ételeket újszerű kompozíciókban tálalni, illetve elkészíteni.
 
Egy interjúban azt olvastam az egyetem után stylistként kezdett el dolgozni, ám „az ember, mint felület” nem fogta meg igazán! Mitől izgalmasabb Önnek egy ételt alkotássá/művészetté emelni, mint adott esetben egy emberi testet?
 
Talán azért mert itt a kompozíció elemeiből épül fel, nem határozza meg az adott modell, ezáltal több kreativitást biztosít. Ez egy intuitív műfaj, így sokkal színesebb a paletta. Ha nem tetszik a modell, lecserélhetem, félbevághatom, vagy leönthetem szósszal. A recept pedig néha tud alkalmazkodni a fotóhoz.
 
Ön szerint mekkora a divatja ma Magyarországon a Food Artnak? Illetve milyen jövőt jósol ennek a műfajnak?
 
A gasztronómia éppen nagy átalakulás alatt van, különösen Magyarországon. Egyre igényesebben próbálunk étkezni, nem csak ízekben, hanem az alapanyagok minőségét illetően is, ezen kívül a jelenleg zajló válság nyilvánvaló hatása, hogy egyre többet próbálunk otthon főzni. Szerintem a következő lépés arra fókuszálni, hogy érvényesüljön az "amit megeszel, az leszel" felfogás, mind tápanyagi, mind pedig spirituális szinten. Az ízlés irányítható, ezért meg kell tanulnunk szeretni az egészséges ételeket. Végül pedig, ha szép ételeket eszünk, mi is azzá válunk! :)
 
Food stylistként is rendkívül elismert a szakmában! Mit tanácsol azoknak a fiataloknak, akik szintén ezzel szeretnének foglalkozni a jövőben? Mi az, amire mindenképp érdemes figyelniük a karrierjük építése során. Nem utolsó sorban pedig melyek azok a készségek, amelyekkel feltétlenül rendelkeznie kell, mondjuk egy pályaválasztónak?
 
Szerintem a legfontosabb, hogy ismerje az egész munkafolyamatot valamilyen szinten, tehát tudjon főzni, ismerje az alapanyagokat, a tulajdonságaikat, készítsen maga is ételfotókat, értsen a világításhoz. Ez nem azt jelenti, hogy egyedül kell dolgoznia. Én mindig azokat a fotózásokat szeretem a legjobban, ahol csapatmunka van, egy séffel, illetve fotóssal. Ami kell hozzá, jó ízlés, kompozíciós készség, nyitott gondolkodás, kreativitás, és nem utolsósorban, lelkesedés és szorgalom. Ezen kívül sokat kell utazni, és piacra járni.
 
Mit tanácsol a Food&Design pályázat résztvevőinek? Mire figyeljenek oda mindenképp a döntőn? Mint zsűri tag mire fog leginkább fókuszálni?
 
A legfontosabb, hogy az étel gusztusos legyen, ne csak egy étel legyen, hanem adjon egy hangulatot, amiben szeretnék részt venni, ezen kívül pedig legyen szép, és egyszerűen elfogyasztható.

 
Webfejlesztés: Ketsh Web
Copyright 2011 Coninvest Kft. Minden jog fenntartva.

Cookie policy HU