Árajánlat kérése

Tesztgép Igénylése

Árajánlat
kérése
Tesztgép
igénylés

Élet hal nélkül? Na még mit nem!

 

Élet hal nélkül? Na még mit nem!

Világjáró, sportoló, üzletasszony, de elsősorban séf, és Magyarországon egyértelműen a halak királynője. Novemberben a Séfműhely vendége Tischler Petra, a budaörsi Fishmarket értékesítési vezetője lesz, ennek apropóján kérdeztük.

Biztos rengetegen kérdezték már, de itt sem hagyhatjuk szó nélkül: a Costes Downtown-t három hónappal azután hagytad el, hogy megkapta a Micheline csillagot. Nem bántad meg a váltást?

Már egy éve voltam ott, amikor megérlelődött bennem a döntés, egyrészt a külföldi impulzusok hatására, másrészt, mert akkorra fogalmazódott meg bennem az, hogy a saját lábamon is meg akarok állni. A Costesben presztízs volt ott lenni, de a nap végére nagyon kevés idő és még kevesebb energia jutott másra, ami az őrületes emberhiánynak is köszönhető. Saját dolgokat akartam elindítani a gasztronómia területén, amihez tőke, széles ismertségi kör és egy nagyon nagy szenvedély kell. Nekem ez utóbbi volt meg – a hal –, így pont jókor jött Palotás Péter megkeresése a Fishmarkettől.

Azért ez nem kicsit más irány a fine dining után. Mivel foglalkozol pontosan a Fishmarketnél?

Az elsődleges feladatom a kiemelt kapcsolatok és kiemelt ügyfelek kezelése, és az olyan típusú rendezvények létrehozása, amik ebbe a körbe beleférnek. Nem mondanám azt, hogy a fine diningtól távol áll, hiszen a cél minden esetben a magas szintű vendéglátás megteremtése. Ott vannak például az úgynevezett ‘Cooking show-ink’, amit főzősulinak is szoktunk hívni, noha ez inkább szól arról, hogy a vendég jól érezze magát. A menü és így az est tematikája is minden esetben titkos, annyit lehet tudni csak, hogy édesvízi és/vagy tengeri fogások kerülnek az asztalra. Nyitott konyhában dolgozunk, így a vendég az alapanyagoktól az elkészítési módig mindenbe belelát. Jönnek ide szakmabeliek és laikus érdeklődők egyaránt: remek hangulatú esték ezek, ahol az edukációnak is szerep jut, mert az nagyon fontos.

Itthon nem igen van széles kultúrája a halfogyasztásnak. Akkor azon is dolgozol, hogy ez megváltozzon?

Persze, ez egy nagyon fontos missziónk. Fontos, hogy közelebb hozzuk a hal világához az embereket és edukáljuk őket arról, hogy nemcsak rendkívül ízletes dolgokat lehet halakból készíteni, hanem mennyire egészséges is. Most már ott tartunk, hogy éttermek megkeresnek minket, hogy rakjunk neki össze ‘halas’ csomagot az igényeiknek megfelelően, aminek mi nagyon örülünk. Annak meg pláne, hogy, az elmúlt két év megnövekedett forgalmán ezt az érdeklődést a saját bőrünkön is érezzük.

Sokat jártál külföldön. Hol találtad a legjobb gyakorlatokat eddig?

Az abszolút példaértékűek számomra jelenleg az északi országok konyhái. Fantasztikus, ahogyan természetközelivé tudják tenni az ételeket – szerintem kutya kötelessége minden szakmabelinek megnézni, mi is folyik ott manapság. A másik ilyen a mediterrán konyha: Spanyolországban izgalmasabbnál izgalmasabb éttermek nyílnak, érdemes rájuk is figyelni.

Több évig éltem az Egyesült Államokban, ahol egyszerre tapasztalhattam meg az élethez való teljesen más, de számomra iszonyúan inspiráló hozzáállását, és az ottani francia séf által, a keménykezűség fontosságát is. Ezek mind nagy hatással voltak rám, nagyon fontos a külföldi tapasztalat.

Novemberben te leszel a Séfműhelyünk főszerepében. Elárulod, mivel készülsz?

Nem meglepő módon hallal. Szeretném a konyhatechnológiára fektetni a hangsúlyt, így játszani a különböző elkészítési módokkal. Biztos, hogy lesz sous vide-olás és olyan elkészítési eljárásokat is szeretnék mutatni, amelyek nem annyira mindennaposak, mint például a kémiai főzés. A cél az, hogy olyat lássanak és tapasztaljanak a vendégek, ami más és különleges a megszokottakhoz képest.

 

A programra a jelentkezéseket Kucsera Zsófia várja, a zsofia.kucsera@coninvest.hu címen.

A belépő: 15.990 Ft/fő.

Várjuk Önöket sok szeretettel!

Webfejlesztés: Ketsh Web
Copyright 2011 Coninvest Kft. Minden jog fenntartva.

Cookie policy HU