Árajánlat kérése

Tesztgép Igénylése

Árajánlat
kérése
Tesztgép
igénylés

A kovász az „élet varázslata”

 

A kovász az „élet varázslata”

Ha az elmúlt 70 évet szeretnénk gasztronómiai szempontból értékelni Magyarországon, akkor eléggé vegyes képet kapnánk. Az utóbbi egy-két évtizedben persze érzékelhetően van fejlődés, léteznek nagyon jó éttermek, ahol nemzetközileg is elismert, kiváló séfek dolgoznak és nem utolsó sorban a modern konyhatechnológia vívmányok is ezt a felfelé ívelő pályát egyengetik. Ugyanakkor az ötvenes években a tömegtermelés, a silány minőségű élelmiszerek elterjedése, majd a nyolcvanas évek gyorséttermi hulláma is meglehetősen árnyalta azt a fogalmat, amit ma gasztronómiának hívunk.

De vajon mi volt előtte? Mit ettek, hogyan táplálkoztak abban az aranykorban, amikor egyszerre virágzott a kultúra és a gasztronómia?

Erre kereste a választ Kövér Gergely séf egy monarchia-szakértő segítségével, inspirációk után kutatva egy olyan élménykonyha megteremtéséhez, ami egykor már létezett. Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében ugyanis fénykorát élte az étkezési kultúránk. Az igazat megvallva e projektünk során mi is meglehetősen involválódtunk ezekbe a gondolatokba, hiszen e visszanyúlás a korábbi receptúrákhoz, az aranykor ízvilágához, párosítva a modern konyhatechnológia adta lehetőségekkel, egy minőségi szintugrás a magyar gasztronómiában. Az Ária Hotel Budapest épületében, májusban nyitotta meg kapuit a Liszt étterem, ahol az előbb említett Kövér Gergely séf, Karádi Zsuzsanna cukrászséf, valamint Gózon Péter és Mihályi Richárd bármenedzserek gondoskodnak arról, hogy egy nem mindennapi időutazásban legyen részünk. A mi feladatunk a hely legfontosabb színtere, a konyha áttervezése és kialakítása volt. Mindkét folyamatban e szellemiségnek alárendelten dolgoztunk, természetesen az ergonómia jegyében, teret adva a dizájnnak, az egyedi ötleteknek, a maximális hatékonyságnak. A zene, valamint a zenei motívumok a konyhában is jelen vannak díszítő elemként, mely szintén sugallja azt, hogy az alapfilozófia nem egy divatfogás, hanem egy mindenre kiterjedő, átgondolt koncepció.

A Liszt egy olyan hely, ahol saját receptúra alapján, egyedileg készített kovásszal sütik a kenyeret, ahol a változatos enteriőr bársony és kristály hangulatában vagy az elegáns könyvtárszobában ülve fogyaszthatjuk el mennyei vacsoránkat, ugyanakkor itt tunkolni is ér, minden feszengés nélkül. A sós vajjal megkent házi kenyér önmaga tökéletességében ugyanis már egy „felbujtás” a majszolásra. Az étterem konyhája egyébként a régi monarchia területéről szerzi be a minőségi alapanyagokat, melyeknek nemes egyszerűségükben rejlik az a plusz, ami megadja a lelkét a modern köntösben tálalt fogásoknak, és melyhez a séf úr a szakmai tudása legjavát párosítja. Tisztelegve egyik legnagyobb zongoraművészünk, Liszt munkássága előtt, a zenei motívumok nem csak az étterem elnevezésében, hanem a konyha falán és az étlapon is többször megjelennek. A különleges és egyedi fogások, mint például a kenyérchipsben tálalt velő, a kenyérhéj fagylalt, vagy a kecsketejkrémes báránysült mellett populárisabb fogások is megtalálhatóak a hely kínálatában, viszont mindenképp javasoljuk, hogy kóstolják végig a teljes menüsort, hiszen a zenei koncepcióhoz illeszkedő fogások mellé négy különleges aperitiv és négy digestive koktélt is lehet kóstolni és azért ezek nem hétköznapi ízpárosítások.

Jó időutazást kívánunk!

Webfejlesztés: Ketsh Web
Copyright 2011 Coninvest Kft. Minden jog fenntartva.

Cookie policy HU